Waarom vinden we chocolade zo lekker?

chocolade

chocoladeBijna iedereen is er gek op, chocolade. We eten met zijn allen jaarlijks heel wat chocolade weg, sommige mensen zijn er zelfs aan verslaafd. Op zich begrijpelijk, want het is lekker en je krijgt er een prettig gevoel van. Maar om maar meteen met een waarschuwing voor de dag te komen, chocolade is ook een dikmaker uiteraard. We eten de welbekende chocoladerepen, bonbons van chocolade, maar ook chocoladevla en toetjes waar chocolade in verwerkt is. Denk daarnaast ook aan broodbeleg zoals chocoladehagel en chocoladepasta. Allemaal producten waar chocolade in is verwerkt. En omdat mensen zo dol zijn op chocolade, verkoopt het product ook bijzonder goed. De schappen in supermarkten en tankstations liggen dan ook vol met producten waar chocolade in verwerkt is.

Welke invloed heeft chocolade op de mens?

Maar welk effect heeft chocolade eigenlijk op ons lichaam en geest? Het is alom bekend dat je dik kunt worden als je veel chocolade eet. Maar het is ook algemeen bekend dat de smaak van chocolade aangenaam is. Er zijn wel nuanceverschillen in smaak tussen de verschillende soorten chocolade. Zo is de smaak van melkchocolade war romiger dan de smaak van pure chocolade, die wat bitterder is in de meeste gevallen. En witte chocolade heeft ook weer zijn eigen, specifieke smaak. Wat het eten van chocolade zo lekker maakt is dat het zoete goedje in de mond smelt, omdat het smeltpunt van cacaoboter, een van de belangrijkste bestanddelen van chocolade, net lager ligt dan onze lichaamstemperatuur. In chocolade zitten ook kleine hoeveelheden theobromine, cafeïne en tryptofaan, stoffen die invloed uitoefenen op onze hersenen. Het is echter een misverstand dat dergelijke stoffen een verslavende werking zouden hebben, want om dat effect te bereiken moeten echt grote hoeveelheden van die stoffen worden ingenomen, en in chocolade zijn maar kleine hoeveelheden van die stoffen aanwezig.

Suikers en vetten

Een nadeel van het eten van veel chocolade is, dat er veel onverzadigde vetten en suikers in zitten, wat natuurlijk dikmakers bij uitstek zijn. Echter schijnt het weer wel zo te zijn, dat chocolade een gunstige uitwerking heeft op de bloeddruk en de bloedvaten, dit komt door de antioxidanten die aanwezig zijn in cacao, een van de hoofdbestanddelen van chocolade. Tegenwoordig is er overigens overal ook chocolade zonder suiker te verkrijgen, terwijl toch de heerlijke smaak van chocolade blijft gehandhaafd. Al met al is best lekker om zo af en toe eens wat chocolade te nuttigen, de mens moet ook een beetje genieten in zijn leven, nietwaar?

(2688)

Over de auteur