Zo herken je hiv en aids

Aids symptomen

Hiv wordt in 95% van de gevallen overgedragen door onveilig seksueel contact. Ook in Nederland is het een infectie die relatief vaak voorkomt, met ongeveer 800 nieuwe besmettingen per jaar. Juist bij hiv is vroege detectie belangrijk, om ernstige gevolgen te voorkomen. Het is daarom goed om te weten hoe je hiv en aids herkent. 

Hoe loop je een infectie op?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Hiv (en uiteindelijk aids) kan je op verschillende manieren oplopen. De grootste kans heb je via onveilig seksueel contact, maar ook via een bloedtransfusie, gebruikte naalden of (als baby) via moedermelk bestaat er het risico om het virus op te lopen. In al deze gevallen val je dus onder een risicogroep om hiv of aids te krijgen.

Symptomen hiv

Juist omdat de klachten van hiv erg verschillend zijn per persoon, is deze infectie lastig te herkennen.

Zo is het mogelijk dat je hiv een tijd bij je draagt (zonder het te merken) en ook weer doorgeeft aan andere personen. In het eerste stadium lijken hiv klachten voor een groot deel op griep. Je kan bijvoorbeeld last hebben van keelpijn, hoofdpijn, koorts en uitslag op het lichaam. Daarnaast kan je ook last hebben van vermoeidheid, misselijkheid, spierpijn en gezwollen lymfeklieren. Herken je enkele symptomen en val je in een risicogroep? Dan is het in alle gevallen aan te raden om een hiv test te doen. Wanneer je hiv op tijd detecteert, hoe eerder je met medicijnen kan starten en hoe minder uiteindelijke gevolgen. 

Symptomen aids

Hiv verzwakt het immuunsysteem ernstig. In de derde (en laatste) fase van hiv groeit de infectie uit tot aids. In deze derde fase kan je de volgende aids symptomen ervaren:

  • Misselijkheid en overgeven
  • Aanhoudende diarree
  • Kortademigheid en hoest
  • Koorts en nachtzweten
  • Ernstige vermoeidheid
  • Gewichtsverlies
  • Zwellingen van de lymfeklieren

Bij aids wordt je lichaam steeds zwakker, omdat je immuunsysteem niet meer kan zorgen voor voldoende bescherming. Zelfs iets als een onschuldige verkoudheid kan zo een groot gevaar voor je lichaam vormen.

(119)

Over de auteur