Omgaan met een verslaafde

Omgaan met een verslaafde

Het omgaan met een verslaafde kan er moeilijk zijn, vooral in het begin zal je de nodige hulp nodig hebben. Veel verslaafde ontkennen dat hij of zij een verslavingsprobleem hebben. Als naaste heb je het vaak zelf eerder door dan de verslaafde zelf. Maar wat moet je doen als je weet dat je familielid, vriend of kennis verslaafd is? Wij hebben een stappenplan om je op weg te helpen.

Ga het gesprek aan en laat jezelf niet meeslepen

Natuurlijk raakt het je persoonlijk als iemand in je omgeving verslaafd is, echter moet je je realiseren dat jij het probleem niet kan oplossen. Dat moet de verslaafde zelf doen met ondersteuning van een professional. Op het moment dat je nog geen professionele hulp hebt is het belangrijk om deze te zoeken. En laat je vooral niet meeslepen op een negatieve manier met de verslaafde. Betaal geen schulden af en ga ook zeker niet liegen of bedriegen om de verslaafde te helpen. Dit werkt namelijk averechts.  Vervolgens is het belangrijk om het gesprek aan de te gaan met de verslaafde wanneer hij of zij nuchter is. Zorg ervoor dat je duidelijk bent en toon begrip voor de situatie. Schreeuwen of een discussie starten lost niks op. Stel voor om samen professionele hulp te zoeken.

Werk samen met de verslaafde toe naar de juiste behandeling

Het is geheel logisch als je het zelf niet voor elkaar krijgt om de verslaafde zo ver te krijgen om samen professionele hulp te zoeken. Het is belangrijk om gesprekken te voeren met de verslaafde en professionals op dit gebied. Het liefst samen, maar in eerste instantie kan dit ook gescheiden. Er zijn genoeg verslavingsklinieken waar je terecht kan voor persoonlijke en professionele begeleiding. Bijvoorbeeld Recovery Direct in Zuid Afrika is een erg goede kliniek. Misschien schrik je nu van de afstand, maar de verslaafde weghalen uit haar of zijn omgeving is erg belangrijk. Er zijn genoeg wegen die leiden naar een leven zonder verslaving. Zoek de juiste hulp en blijf altijd praten met de verslaafde. Wees tijdens deze gesprekken duidelijk en bepaal je eigen grenzen.

Als familielid kan je gemakkelijk online hulp vinden bij AfkickkliniekWijzer.nl. Op hun website vind je ook veel informatie hoe om te gaan met een verslaafde. Zeker een bezoekje waard in deze zware tijden.

(112)

Over de auteur