Mobiliteit is key, tips om ook op latere leeftijd mobiel te blijven

Mobiliteit bij ouderen

Vroeger kwam men al snel ‘achter de geraniums’ terecht als het lopen wat minder of helemaal niet meer lukte. Dan was de senior afhankelijk van hulp van derden om ergens te komen. Gelukkig is het tegenwoordig veel beter gesteld met de mobiliteit van ouderen. Er zijn hulpmiddelen die u onafhankelijk kunnen maken van derden en u weer de vrijheid geven die u zoekt. De mobiliteit voor ouderen kan met behulp van een rollator of elektrische rolstoel bijvoorbeeld enorm verbeteren.

Een rollator kopen

De rollator heeft wonderen gedaan voor de mobiliteit van ouderen. Met een rollator kan een senior die wat moeite heeft met lopen vaak weer de steun en zekerheid vinden. Een rollator kopen is op vele plaatsen mogelijk vandaag de dag. Let wel op een aantal essentiële zaken.

1. Gewicht

Er zijn rollators in diverse gewichtsklassen. De lichtgewicht rollator weegt minder dan 8 kilo, de gemiddelde rollator ongeveer 11 kilo. Hou rekening met het gebruik en uw spierkracht bij het kopen van een rollator.

2. Binnen of buiten?

De binnenrollators zijn erg licht en klein. Hierdoor kunt u er thuis erg makkelijk mee manoeuvreren. Deze zijn minder geschikt om buiten te gebruiken, omdat ze daarvoor niet stabiel genoeg zijn. De meeste rollators zijn zowel binnen als buiten te gebruiken, maar zijn buiten dus iets minder praktisch.

3. Actieve levensstijl?

Als u er veel op uitgaat en ook het ruwere terrein niet schuwt, is het verstandig om een rollator te kopen die hierop is aangepast. Grote soft wielen met veel grip zijn een pluspunt.

4. Een goede afstelling is erg belangrijk

Als het kopen van de rollator is gebeurd, moet deze zo goed mogelijk voor u worden afgesteld. De duwhandvatten moeten op uw hoogte worden ingesteld en dat geldt ook voor de zithoogte.

Een elektrische rolstoel

Het kan natuurlijk gebeuren dat lopen even of helemaal niet meer mogelijk is. Dan zijn er diverse opties. Als u een compact vervoermiddel zoekt waarmee u de hele dag mobiel kan zijn, is een elektrische rolstoel vaak de oplossing.

Waar moet u op letten bij een elektrische rolstoel?

Een elektrische rolstoel is er in diverse soorten en maten. Als u permanent gebruik moet maken van een rolstoel, moet deze eigenlijk op maat worden gemaakt. Op die manier heeft u het minst last van ongemakken na langdurig gebruik. De rolstoelen kunnen worden uitgevoerd met hoofdsteun en ook met extra voorzieningen voor benen, armen en rug. Gebruikt u de elektrische rolstoel alleen binnen, dan zijn er speciale compacte modellen beschikbaar.

Wat moet u verder nog weten van de elektrische rolstoel?

De regels in het verkeer zijn hetzelfde als voor een scootmobiel.  De snelheid ligt tussen de 5 en 10 kilometer per uur. De af te leggen afstand zonder oplader varieert van 20 tot 60 kilometer. Opladen kan via een gewoon stopcontact. Kijk op oplaadpalen.nl of er bij u in de buurt openbare oplaadpunten zijn voor onderweg.

(76)

Over de auteur