Last van gevoelige tanden

Gevoelige tanden

Krijg je al kriebels bij het idee van een ijsje tegen je tanden, of juist een te warm stukje aardappel in je mond? Dan heb je waarschijnlijk regelmatig last van gevoelige tanden. Hier hoef je je verder geen zorgen om te maken, maar het is vooral erg vervelend. Hoe kom je van deze gevoelige tanden af?

Eerst is het handig om te weten waar deze gevoelige tanden vandaan komen. Dit kan namelijk verschillende redenen hebben. Het kan komen door een gaatje (ook wel caries), waardoor een gevoelig deel van de binnenkant van de tand bloot komt te liggen. Een andere mogelijkheid is een tandvleesontsteking. Dit is een on ontsteking van het tandvlees rondom en tussen je tanden en kiezen. Hierbij kan ook bloedend tandvlees voorkomen. Een derde reden is tanderosie. Helaas komt dit probleem steeds vaker voor. Hierbij lost het glazuur op de tanden langzaam op. Hierdoor kunnen de tanden dunner worden, afbrokkelen of in het ergste geval: wegrotten. Niet zo gek dat hierdoor de tanden pijnlijk kunnen aanvoelen.

Tips voor gevoelige tanden

Behandeling is mogelijk, maar kan lang duren en pijnlijk zijn. In de tussentijd kun je zelf ook al wat doen tegen gevoelige tanden.
– Poets altijd goed je tanden voor het slapengaan. Dit is het belangrijkste poetsmoment, omdat hierbij je tanden wel 8 uur schoon blijven. Op dit moment kunnen actieve bestandsdelen uit de tandpasta rustig inwerken.
– Er zijn speciale tandpasta’s die een extra werking hebben voor gevoelige tanden. Een tip is om na het tandenpoetsen dan niet te spoelen met water. Alleen het uitspugen en naspoelen met mondspoel is voldoende. Zo worden de belangrijke bestandsdelen niet gelijk weggespoeld voordat ze kunnen inwerken.
– Drink minder zure dranken zoals cola, sinaasappelsap en tonic. De zuren die hierin zitten (dus ook koolzuur uit frisdrank) zorgt ervoor dat het glazuur op de lange termijn wordt opgelost.
– Tandenknarsen en de tanden op elkaar klemmen kan ook tanderosie veroorzaken. Heb je hier last van? Vraag dan aan je tandarts wat de mogelijkheden zijn om dit te voorkomen.
– Eigenlijk spreekt de laatste tip voor zich: bezoek regelmatig je tandarts voor controle en het schoonmaken van de tanden.

Tandartsbehandeling

Heb je last van gevoelige tanden en wil je een goedkope oplossing voor een tandartsbehandeling? Lees hier dan ervaringen over tandartsbehandelingen in Turkije.

(107)

Over de auteur