Last van huidproblemen?

Steeds meer mensen in onze moderne tijd hebben last van huidproblemen. Voor een deel zou dat wel eens kunnen worden veroorzaakt door slechte voeding en de slechte luchtkwaliteit, luchtverontreiniging dus. Daar wordt veel onderzoek naar gedaan, zo is bijvoorbeeld bekend dat fijnstof en smog bijzonder slecht zijn voor de luchtwegen maar er wordt ook veel onderzoek gedaan naar mogelijke oorzaken voor huidproblemen. Het is bijvoorbeeld bekend dat mensen die de hele dag boven de frituur staan te werken in een snackbar of cafetaria, in veel gevallen een relatief slechte huid hebben.

Soorten huidproblemen

We zullen hieronder in het kort een aantal huidproblemen bespreken die veel voorkomen. Er wordt in het kort ingegaan op de oorzaak van het huidprobleem en daarnaast op het oplossen van het huidprobleem, indien mogelijk uiteraard. Sommige problemen met de huid zijn voor deel genetisch van aard, andere komen door bijvoorbeeld een allergische reactie op een bepaalde voedingsstof of een contactallergie.

Acne

Een veel voorkomend huidprobleem is acne, een huidaandoening die vooral voorkomt bij pubers in de pubertijd. Bij deze huidaandoening kunnen de talgkliertjes in de huid het huidsmeer niet voldoende afvoeren en raakt de talgklier verstopt. Door de verstopte talgklieren ontstaan mee-eters en kan er een ontsteking optreden, met puistjes als gevolg. Wat kan helpen is veelvuldig de huid reinigen met een PH neutrale zeep en er zijn ook crèmes voor te krijgen. Mee-eters kunt u in de meeste gevallen ook door de schoonheidsspecialiste laten verwijderen.

Moedervlekken

Ook komen er bij heel veel mensen moedervlekken voor op de huid. Een moedervlek is een gekleurde huid of verdikking op de huid. Hoe meer pigment in de huid op de plek van de moedervlek, hoe donkerder meestal de vlek. In de meeste gevallen zijn moedervlekken goedaardig maar er is altijd een kans aanwezig dat uit de moedervlek een melanoom ontstaat, een vorm van kanker, maar die kans is vrij klein. Maar het is aan te raden om naar de dokter te gaan als de moedervlek opeens gaat bloeden of heel erg van vorm verandert.

Vetbulten

Een vetbult, ook wel lipoom genoemd, is een goedaardige ophoping van vetcellen onder de oppervlakte van de huid. Ze kunnen wat grootte betreft variëren van klein tot redelijk groot. Vetbulten zijn niet gevaarlijk maar kunnen er wel lelijk uitzien en in sommige gevallen ook pijnlijk zijn. Veel mensen besluiten dan ook om ze chirurgisch te laten verwijderen.
Er zijn natuurlijk nog veel meer huidproblemen, zoals een geïrriteerde huid door een allergische reactie. Het is aan te raden altijd naar een huisarts te gaan als u een huidprobleem heeft.

(242)

Over de auteur