Ogentest laten uitvoeren?

oogtest

Als we jong zijn hebben we in de meeste gevallen een sterk lichaam zonder al te veel complicaties. Er is dan natuurlijk zo goed als geen slijtage, sterker nog, het lichaam moet zelfs eerst nog uitgroeien tot een sterk volwassen lichaam. Maar in de loop der jaren begint het lichaam gebreken te vertonen. Logisch, we worden ouder, belasten ons lichaam gedurende een lange periode, er gaat slijtage optreden. Onderdelen die in het algemeen als wat zwakker worden gezien zijn het gebit, de rug, knieën, maat toch ook wel de ogen. We krijgen gaatjes, verliezen een tand, krijgen pijn in onze onderrug en in de knie bij het traplopen, en het zicht wordt opeens wat minder in de loop der jaren.

Verplichte ogentest

Rugpijn gaat meestal wel weer over als we het rustig aan doen, de tandarts lost problemen aan het gebit op, want we gaan met zijn allen normaal gesproken een of twee per jaar naar de tandarts voor een gebitscontrole. Maar hoe zit dat met onze ogen? Die laten we eigenlijk alleen maar om de zoveel tijd checken als we al contactlenzen of een bril dragen.
Bij sommige beroepen is een ogentest verplicht, denk aan het beroep van neurochirurg of piloot waar het hebben van een scherp en goed zicht natuurlijk uitermate belangrijk is. Ook op het moment dat iemand moet afrijden voor zijn autorijbewijs worden de ogen getest, maar echt veel stelt nu ook weer niet voor. Maar los van de verplichte ogentesten merken veel mensen weinig van de achteruitgang van hun zicht.

Oplossingen voor slecht zien

bergman clinics oogzorgAls mensen toch merken dat hun ogen achteruit gaan, ze kunnen de krant steeds moeilijker lezen of zien beduidend slechter in het verkeer, dan zijn er een aantal oplossingen om weer beter te zien. Meestal gaat men eerst langs bij de opticien of optometrist om te meten wat de afwijking is en van welke afwijking er sprake is. Sommige mensen zien bijvoorbeeld alleen van dichtbij slecht en hebben alleen maar een leesbrilletje nodig, andere zien slecht in de verte en hebben echt een oogcorrectie nodig in de vorm van een bril of contactlenzen. Vroeger droegen mensen vooral een bril, later werd het dragen van contactlenzen steeds populairder. Maar tegenwoordig kunt u ook weer beter zien door een ooglaserbehandeling, het zogenaamde ooglaseren. Tijdens het oog laseren wordt bijvoorbeeld door de oogarts de bolling van het oog aangepast waardoor men weer goed kan zien. De techniek op het gebied van ogen laseren is de laatste jaren steeds beter geworden en het risico op complicaties steeds kleiner.

(189)

Over de auteur