Vergelijk en bepaar op je ziektekostenverzekering

zorgkosten

Wanneer het einde van het jaar in zicht is, dan is dat voor mezelf altijd het moment om een financiële balans op te maken. Wat zijn mijn uitgaven? Wat krijg ik ervoor terug? En niet onbelangrijk: op welke manier kan ik nog geld besparen.

Vaak kom ik erachter dat sommige abonnementen, zoals internet of telefoon, weer allerlei nieuwe aantrekkelijke aanbieden en scherpe tarieven hebben. Een nieuwe pakket of provider, denk ik dan. Dat bespaart geld. Terwijl dezelfde diensten gewaarborgd zijn.

Maar ieder jaar kom ik er weer achter dat de grootste winst is te behalen door mijn eigen ziektekostenverzekering te vergelijken. Het maandelijk besparen van flink van euro’s, dat is me nu al een paar jaar achter elkaar overkomen. Hieronder schijf ik enkele tips. Het kritisch kijken naar een aantal zaken, dat kan je een flinke besparing opleveren.

Let op je eigen risico
De voorwaarden rondom het eigen risico zijn de afgelopen sterk veranderd. Het verplichte eigen risico lijkt jaarlijks omhoog te worden geschroefd (in 2015 is het bedrag ook weer gestegen van 360 euro naar 375 euro). Daarnaast kun je jouw eigen risico vrijblijvend verhogen. Dit kan jaarlijks veel geld besparen. Denk van tevoren wel goed na of je in het komende jaar veel zorgkosten verwacht. Uiteraard weet je dit nooit helemaal zeker, maar hoe reëel is de kans? Hoe minder reëel, hoe meer je kunt denken aan een hoger eigen risico.

Wat is van toepassing?
Check je polis goed op onderdelen en voorwaarden. Het is vaak een worsteling om alle teksten te lezen, al worden polissen online wel steeds overzichtelijker. Ben je verzekerd voor ziektekosten die niet van toepassing zijn op jou? Schrap ze dan! Heb je een goed gebit, dan is het zinloos om je voor jouw verzekering hoog in te schalen. Of wanneer je 23 jaar oud bent: dan hoef je jezelf uiteraard minder snel te verzekeren voor een rollator of fysiotherapie.

Voorkeur ziekenhuizen
Tegenwoordig hebben ziektekostenverzekeringen de flexibiliteit van keuzes voor specifieke ziekenhuizen. Vind je het nodig dat je in ieder Nederlands ziekenhuis behandeld kan worden? Of neem je genoegen met een kleinere lijst? Dergelijke keuzes kunnen van invloed zijn op jouw maandelijkse premie.

Vergelijk en bespaar

Conclusie is dus: vergelijk en bespaar. Neem de tijd om verschillende polissen van verschillende aanbieders door te nemen. Let erop waar winst is te behalen, ‘oververzeker’ jezelf niet, maar zorg wel voor een goede polis die bij jouw situatie past.

(60)

Over de auteur