Longkanker
Longkanker, ook wel longtumor genoemd, is een kwaadaardige vorm van kanker uitgaande van de longen en/of luchtwegen. Longkanker komt voor bij mannen en vrouwen, ook op jongere leeftijd. Het roken van sigaretten, pijp of sigaar kan een rol spelen bij het ontstaan ervan. Ook intensief meeroken kan invloed hebben. Daarnaast komt deze vorm van kanker voor bij mensen die vroeger met asbest hebben gewerkt.
Oorzaak Longkanker of Longtumor
De belangrijkste oorzaak van longkanker is het roken van sigaretten. Ook het roken van sigaren en pijp vergroot de kans op het krijgen van longkanker, net zoals het uitoefenen van sommige beroepen. Door de langdurige inwerking van prikkels veroorzaakt door schadelijke stoffen, ontstaan er veranderingen in het genetisch materiaal van de cellen in de longen. Daardoor gaan deze cellenuiteindelijk ontsporen. De onbelemmerde celgroei gaat ten koste van weefsel in de omgeving.
Vaak gebeurt het dat deze cellen zich via de lymfeklieren en de bloedbaan verplaatsen naar andere delen van het lichaam en daar uitgroeien tot uitzaaiingen van longkanker. Maar longkanker komt ook voor bij mensen die nooit gerookt hebben, of waarbij geen blootstelling aan andere kankerverwekkende stoffen kan worden aangegeven. Een “spontane” verandering (mutatie) zal waarschijnlijk in dit geval ten grondslag liggen aan de ontwikkeling van de longtumor.
Longtumor symptomen
Longkanker geeft vaak pas in een laat stadium symptomen. Veel voorkomende klachten zijn: (kriebel)hoest, bloedspoortjes ophoesten, kortademigheid en pijn op de borst. Ook kunnen klachten als pijn in de botten, hoofdpijn, verlammingsverschijnselen, verminderde eetlust en gewichtsverlies optreden.
Soorten Longkanker
Longkanker wordt onderverdeeld in kleincellige en niet-kleincellige longkanker. Daarnaast bestaat er het mesothelioom, wat kanker van het long- of borstvlies is.
Ongeveer 20% van de gevallen van longkanker is kleincellig. Deze vorm van longkanker kenmerkt zich door hele kleine, kwetsbare cellen die zich bijzonder snel delen. Hierdoor kunnen zij zich razendsnel door het lichaam verspreiden. Vaak is kleincellige longkanker dan ook al uitgezaaid op het moment dat klachten ontstaan. De behandeling van kleincellig longkanker is anders dan bij niet-kleincellige longkanker. In de meeste gevallen zal er niet operatief worden ingegrepen, maar wordt er behandeld door middel van chemotherapie en radiotherapie (bestraling).
Mesothelioom, ook wel longvlieskanker of borstvlieskanker genoemd, is een specifieke kanker, veroorzaakt door de inademing van asbest. Asbestvezels worden ingeademd en nestelen zich in de longvliezen. Daar prikkelen zij de bekledende cellen en veroorzaken dusdanige veranderingen, dat deze cellen in kwaadaardige tumorcellen veranderen.
Longtumor en Longkanker voorkomen
Roken is in 90% van de gevallen de oorzaak van longkanker. Hoe meer, en hoe langer iemand gerookt heeft, des te groter is de kans op longkanker. Stoppen met roken dus! Iedere sigaret die je rookt vergroot je kans op longkanker, dus iedere sigaret die je minder rookt, verlaagt je kans op longkanker.
Mensen die vaak in rokerige ruimtes verblijven, hebben een iets hogere kans op het krijgen van longkanker. Andere mensen met een verhoogd risico zijn mensen die in contact komen met stoffen als asbest, koolteer of arseen.
(223)