Misdrijven die met DNA werden opgelost

andrea-luten

DNA wordt steeds vaker ingezet om misdrijven op te lossen. Door dit middel in te zetten wordt het tenslotte steeds makkelijker om met daders op te sporen en om bewijsvoering te verzamelen. Omdat het DNA van een persoon uniek is kan zonder twijfel worden vastgesteld of een verdachte betrokken is geweest. In het verleden zijn diverse misdrijven opgelost met DNA. We noemen enkele zeer bekende zaken.

andrea-luten

Moord Andrea Luten
Op 11 mei 1993 werd het lichaam van de destijds 15-jarige Andrea Luten gevonden door haar vader in de bossen bij Gijsselte, in Drenthe. Het meisje bleek te zijn verkracht en gewurgd. In 2010 werd er een verdachte aan gehouden. Het was Henk F. uit Hoogeveen. Hij werd per toeval ontdekt nadat hij zijn DNA moest afstaan wegen veroordeling voor huiselijk geweld. Zijn DNA bleek overeen te komen met dat op het lichaam van Andrea Luten was gevonden. Henk F. is vervolgens veroordeeld tot 15 jaar celstraf.

Moord Marianne Vaatstra
Dat DNA een zeer belangrijk en nuttig materiaal is voor bewijsvoering, dat is ook in de moordzaak Marianne Vaatstra gebleken. Marianne werd in 1999 verkracht, vermoord en gevonden vlakbij het Friese dorp Veenklooster, niet ver bij haar woonplaats Zwaagwesteinde vandaan. Het heeft liefst 13 jaar geduurd voordat de dader is opgepakt. Deze dader, Jasper S., is men op het spoor gekomen door een wetswijziging die het mogelijk maakte om een uniek DNA-verwantschapsonderzoek te starten. Dit hield in dat binnen een straal van 5 kilometer vanaf het plaats delict ruim 8000 mannen zich vrijwillig konden melden om DNA af te staan. Door de DNA-match met Jasper S., die niet vanaf het plaats delict woonde, kon een verdachte worden aangehouden. Hij is vervolgens veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar.

Puttense moordzaak
Deze moordzaak is een van de grootste gerechtelijke dwalingen uit de geschiedenis. Nadat twee verdachten in deze zaak 7 jaar lang onterecht in de gevangenis hebben gezeten voor de moord op de destijds 23-jarige stewardess Christel Ambrosius, werd deze zaak heropend. Door een DNA-match werd in 2008 een nieuwe verdachte, Ronald P., opgepakt. Hij is vervolgens veroordeeld tot 18 jaar cel. In 2005 werd deze verdachte veroordeeld voor een geweldsmisdrijf en moest daarna van de rechter verplicht DNA afstaan. Het DNA-materiaal bleek te matchen met het materiaal uit de Puttense moordzaak. Naast het vinden van de juiste dader, heeft dit ervoor gezorgd dat de namen van de twee verdachten, die onterecht in de cel zaten, gezuiverd werd.

(882)

Over de auteur