Slechter slapen bij volle maan

slechter slapen bij volle maan

Slechter slapen bij volle maan

Al eeuwen horen we verhalen van mensen die slechter slapen bij volle maan. En zelfs na een schijnbaar goede nachtrust, hebben sommigen ’s ochtends nog steeds last hebben van sufheid, een soort van volle maankater, die men op andere dagen niet heeft.

De aanwezigheid van het maanlicht is uiteraard een initiële verklaring, maar ook nadat de mens door de eeuwen heen naar binnen verhuisde en de gordijnen uitvond, bleef het fenomeen bestaan.

Onderzoek naar nachtrust/ slechter slapen bij volle maan

Nieuw onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology toont aan dat er inderdaad een verband bestaat tussen de maancyclus en het slaapgedrag van mensen, en dat mensen inderdaad slechter slapen bij volle maan.

Wetenschappers van de universiteit van Basel bekeken gegevens van 33 proefpersonen die enkele in een laboratorium sliepen, waarbij hun hersenactiviteit, oogbewegingen en hormoonproductie werden geregistreerd.

Uit het experiment blijkt dat mensen slechter slapen bij volle maan: het duurde langer om in te slapen (gemiddeld 5 minuten), de diepe slaap duurde een derde minder lang, ze sliepen minder lang (gemiddeld 20 minuten) en ze rapporteerden een slechtere slaapkwaliteit. De activiteit in de hersendelen die geassocieerd worden met een diepe slaap namen met met zo’n dertig procent af. Ook bleken de proefpersonen bij volle maan minder melatonine in hun lichaam te hebben.

Slechter slapen bij volle maan door melatonine

Melatonine is een hormoon dat ons ritme van waken en slapen reguleert. Wanneer we aan blauwachtig licht worden blootgesteld, neemt de hoeveelheid melatonine in het lijf af. Voor ons lichaam een teken dat de dag is aangebroken. Neemt de hoeveelheid blauwachtig licht af, dan neemt de hoeveelheid melatonine toe en weet ons lichaam dat het nacht wordt.

Mechanischme veroorzaken het slechter slapen bij volle maan

Als de gegevens kloppen, zijn de mechanismen die verantwoordelijk zijn voor het fenomeen slechter slapen bij volle maan nog onbekend. Malcolm von Schantz, een moleculaire bioloog van de universiteit van Surrey in Engeland, zei aan The Guardian: “In essentie kan het een van twee dingen zijn: de maan zelf heeft een aantrekkingskracht door de zwaartekracht, die op een of andere manier onze fysiologie beïnvloedt. Ik vind dat erg onwaarschijnlijk aangezien de aantrekkingskracht van de maan vrij zwak is. De maan veroorzaakt geen getijden in meren, enkel in grote oceanen. Het is zelfs zo dat als je dichter dan 30 centimeter van een muur zit, dat die muur een sterkere aantrekkingskracht op je uitoefent dan de maan. Dus ik denk niet dat we een soort van mini-getijde in ons hebben. De tweede mogelijkheid is dat er een “teller” is, een mechanisme dat op een of andere manier de maanfasen bijhoudt.”

(85)

Over de auteur