Uitdroging en de symptomen van uitdroging

Uitdroging en symptomen uitdroging

Uitdroging en de symptomen van uitdroging

Het menselijk lichaam bestaat voor negentig procent uit water. Voor het goed functioneren van je lichaam is een bepaalde hoeveelheid vocht nodig. Het lichaam van een volwassene heeft een dagelijkse vochtbehoefte van ongeveer 2 liter (6-8 glazen water per dag). Bij onvoldoende vochtinname en/of overmatig vochtverlies kan het lichaam uitdrogen (dehydratie). Vooral ouderen en baby’s zijn een risicogroep.

Symptomen uitdroging

Uitdroging kun je herkennen aan een aantal symptomen, maar dat wil niet zeggen dat iedereen ook echt deze symptomen zal vertonen. Als het uitdrogen in een beginstadium is dan kunnen de klachten nog wat minder erg zijn. Daarom is het van belang dat je de symptomen van uitdroging kunt herkennen en direct gaat handelen wanneer dat noodzakelijk is. Als het vochtgehalte in je lichaam niet meer op peil is, je krijgt te weinig vocht binnen of je hebt ineens erg veel vocht verloren, dan merk je de symptomen van uitdroging. Om te beginnen kun je slap worden, je voelt je slap en je merkt dat je niet goed meer op je benen kunt staan en je gaat liever zitten.

Het kan zelfs zo zijn dat zitten je teveel energie kost en dat je gaat liggen. Daarbij kun je last hebben van misselijkheid. Misschien ben je al een paar dagen niet fit. Soms moet je ook overgeven of je hebt last van diarree. Hierdoor verlies je veel vocht en daardoor kun je ook last krijgen van de symptomen van uitdroging. Je moet hierbij dus goed en extra drinken zodat je vochtbalans weer op peil komt. Ook als je weet dat het drinken er na een uur weer uit gaat, moet je toch veel blijven drinken, je lichaam heeft het echt nodig.

Meer symptomen uitdroging

Andere symptomen van uitdroging zijn duizeligheid en hoofdpijn. Je lichaam heeft niet genoeg vocht en het gaat allemaal steeds langzamer werken in je lichaam. Je lichaam heeft vocht nodig om goed te functioneren. Je gaat vanzelf stoppen met plassen en je hebt ernstige dorst. Je wilt wel drinken, maar je hebt niet de kracht om op te staan omdat je je slap voelt. Daarbij kun je ook last hebben van een snelle pols of juist van een pols die te zwak is. Er zijn ook mensen die bij de symptomen van uitdroging vaatkrampen hebben en spierkrampen voelen.

Je voelt ook een vorm van complete zwakte en je kunt heel veel niet meer alleen. Je kunt je stem verliezen en je krijgt ingezonken ogen. Je kunt hier ten slotte ook bewusteloos van raken als je niet voldoende vocht in je lichaam hebt. De symptomen van uitdroging moeten aan worden gepakt anders wordt het alsmaar erger en kan dat ernstige gevolgen hebben. De functies in je lichaam worden alsmaar minder en minder en alles gaat veel minder goed werken.

(310)

Over de auteur