Patiënten kunnen met de zorgplannen van het nieuwe kabinet Rutte II, bestaande uit VVD en PvdA niet meer zelf kiezen voor hun zorgaanbieder van hun eigen voorkeur. Dat bekritiseert Zorgverzekeraars Nederland, de overkoepelende organisatie die de belangen van zorgverzekeraars in Nederland behartigt. De premieverschillen worden zo klein, en de vrije keuze zal zo beperkt worden, dat patiënten nauwelijks meer een eigen keuze krijgen.
Onmogelijk
Het kiezen van een goede zorgverzekeraar of een ziekenhuis die bij de patiënt past, wordt per 2016 zo goed als onmogelijk gemaakt. De meeste zorgverzekeraars zullen per dat jaar genationaliseerd worden. Daardoor worden de premieverschillen onderling zo klein, dat het overstappen en vergelijken van zorgverzekeringen nauwelijks nog zal lonen.
Dat zegt voorzitter André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland. “Het regeerakkoord tast de vrije artsenkeuze aan van mensen die bereid zijn om daar juist meer premie voor te betalen.”
Specialisme
Het is straks niet meer mogelijk om als patiënt zelf te kiezen door welke specialist hij of zij behandeld wil worden. Zelfs de eigen keuze voor een bepaald ziekenhuis zal worden beperkt. Daarnaast zullen specialisten kiezen om de kosten van bijvoorbeeld operaties meteen doorgeschoven worden naar de zorgverzekeraar.
En daarmee lijken de zorgverzekeraars in Nederland steeds meer een naturapolis te moeten hanteren, meent Rouvoet.
Natura- en restitutiepolis
Met het beperken van de keuze, wordt de zorgpolis steeds meer een naturapolis. Momenteel kunnen patiënten zelf nog kiezen voor een zorgaanbieder van hun eigen voorkeur middels de restitutiepolis. De minimumpremie van de zorg in Nederland zal in 2016 naar schatting zo’n 255 euro per maand bedragen.
“Op de huidige nominale premie van 1280 euro die mensen jaarlijks betalen, zit soms een verschil van 100 euro. Dan willen mensen overstappen.”
Overstappen
Maar dat overstappen naar andere zorgverzekeraars zal de komende jaren steeds verder afnemen, vreest Rouvoet. Hij wijt dat vooral aan de politieke wensen van de PvdA om inkomenspolitiek te bedrijven.
Hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot van de Universiteit van Maastricht is het met Rouvoet eens. Volgens hem betekent dat “een nationalisatie van de zorg.”
Daarnaast zal de financiële prikkel voor zorgverzekeraars om onderling te concurreren steeds verder verdwijnen, vrezen de experts. Vergelijk zorgverzekeringen om de premie van 2016 te berekenen en te vergelijken. In het jaar 2016 is de zorgpremie nog niet inkomensafhankelijk, en dus zullen de zorgverzekeraars elkaar komend jaar blijven beconcurreren
(55)