Wapen je tegen de winter

hometrainer

Te veel naar het weer kijken buiten, zal er niet voor zorgen dat je snel in de lacht schiet. Niet alleen is het slechter weer in deze maanden, ook de hoeveelheid licht gaat naar een minimum. Tot overmaat van ramp verdwijnt het licht ook nog eens in sneltreinvaart. Het kan dan ook een opgave zijn om je fris en fit te blijven voelen. We zetten de meest effectieve tips voor je graag op een rijtje. Het bericht maken we niet te lang. De eerste tip is namelijk:

Ga naar buiten
Na alle klaagzangen over het weer misschien niet logisch. Maar wie naar buiten gaat vangt nog altijd meer licht dan binnen. Daarnaast vang je meer zuurstof en beweeg je. Het klinkt dus misschien hard, maar als het echt geen rotweer is, is er geen reden om niet de frisse lucht in te stappen.

Eet kleur
Je bent wat je eet, is ten dele waar. Je bent namelijk ook wat je niét eet. Probeer je daarom in te houden aan tafel en eet van alles net iets minder dan je plan was. Dat werkt vaak verrassend goed, al was het alleen maar omdat je dan beter voelt. En als je eet, varieer erin. Dat kan je het beste doen met kleuren. Probeer bewust van alle kleuren iets op te scheppen, dan eet je waarschijnlijk ook volgens de bekende schijf van vijf. Met alle tekortkomingen, werkt in grote lijnen de schijf van vijf nog prima.

Voorkom een schuldgevoel
Met negatieve gedachten ga je geen kilo afvallen. Hou er dus mee op. Typisch iets uit de categorie ‘gemakkelijker gezegd dan gedaan.’ Daarom een praktisch advies: probeer teleurstelling te voorkomen op drukke momenten en blokkeer sportmomenten net zo goed als je dat doet met werk of sociale activiteiten. Zet het bijvoorbeeld in je agenda met een alarm. Zo geef je jezelf niet de mogelijkheid om trainingen te ontlopen.

Vertel het iedereen

Nog een laatste tip in de categorie discipline. Weet je van jezelf dat je in de winter niet erg snel te activeren bent? Vertel vooral iedereen dat je wilt afvallen en hoeveel kilo. Regelmatig zullen je vrienden vragen hoe het ermee staat, en ontsnappen heeft dan geen zin. Ook effectief: plan een tocht of een wedstrijd in, dan heb je een doel om na te streven. Een stok achter de deur, voor je eigen bestwil. Je zult zien, na een tijdje komt het automatisme erin, en gaan langzaam maar zeker de kilo’s eraf.

(49)

Over de auteur