computer ogen

computer ogen

Heb ik last van computer ogen?

Het komt steeds vaker voor: Mensen die last krijgen van computer ogen. Dit komt doordat mensen de gehele dag door op de smartphone en / of op de computer kijken en dit is voor de ogen erg onnatuurlijk. Ogen zijn gewend om van nature constant dichtbij en veraf te kijken. Ze kijken dus constant naar een beeldscherm, soms wel uren aan een stuk, dit is het tegenovergestelde van wat een oog normaal gesproken zou doen.

Of jij last hebt van computer ogen kun je jezelf een paar dingen afvragen:

  • Heb ik last van hoofdpijn?
  • Zie ik kleine lettertjes slecht?
  • Zie ik soms wazig?

Als je één of meerdere van deze klachten hebt kun je computer ogen hebben maar het kan natuurlijk ook zijn dat je gewoon slechte ogen hebt en dat je een bril nodig hebt, of dat je huidige bril niet sterk genoeg meer is.

Het beste kun je naar een opticien gaan. De opticien kan je ogen meten en zien of je een afwijking aan je ogen hebt, en dus slechtere ogen hebt en een bril of lenzen nodig hebt.

Ik heb computer ogen, wat nu?

Hieronder een lijst met tips voor het voorkomen van computer ogen:

  • Naar buiten. Ga om het uur even naar buiten en achter de computer vandaan. De ogen kunnen dan weer doen waarvoor ze gemaakt zijn en dat is ver kijken, dichtbij kijken en alles daartussen in.
  • Knipperen. Van nature knipperen ogen zo’n 20 keer per minuut, wanneer je achter een computer zit en constant naar het beeldscherm kijkt knipperen je ogen 75% minder. Probeer extra te knipperen hierdoor komt er een vloeistof over je oogbollen waardoor je ogen beter beschermt en goed vochtig blijven.
  • Kijk niet constant naar je scherm. Het is goed om even weg te kijken van je scherm, je oogspieren kunnen dan even ontspannen en dit is goed voor je ogen.
  • Kijk naar je vingers tijdens het typen. Dit is ook een vorm van niet constant kijken naar je scherm. Vaak tussendoor naar je vingers kijkt tijdens het typen kan ook schelen in het last hebben van computer ogen.
  • Kijk s’avonds geen/ weinig televisie. Het is voor de meeste van ons nogal moeilijk maar als je de gehele dag achter de computer hebt gezeten is het voor de ogen het beste om s’avonds geen tv meer te kijken, zo kunnen ze tot rust komen en als ze televisie zouden moeten kijken bewegen en knipperen de ogen weer bijna niet en dat is niet goed voor het voorkomen van computer ogen.

(161)

Over de auteur